Inmiddels leveren we onze Safeguard app aan 70 organisaties met meer dan 4000 gebruikers die hier dagelijks gebruik van maken. Zoals u kunt voorstellen levert dit veel feedback op, feedback waar we altijd blij mee zijn, want uw feedback stelt ons in staat om uw Safeguard app beter te maken.
Mijn Safeguard app verbruikt veel stroom, hoe kan dit?
Blog
3 min
17.07.2019
Zo nu en dan krijgen wij opmerkingen dat, sinds de installatie van Safeguard, de batterij veel sneller leeg gaat. Dit is natuurlijk erg vervelend en wij proberen daarom elke update de werking van uw app efficiënter te maken, zodat deze minder batterij verbruikt.
Het leek ons daarom ook een goed idee om door middel van deze blog uiteen te zetten welke factoren allemaal van invloed zijn op het batterijverbruik na een installatie van uw Safeguard app.
"Mijn Safeguard app verbruikt veel stroom, is dat wel echt zo?"
Om antwoord op deze vraag te kunnen geven is het belangrijk om eerst uit te leggen hoe uw Safeguard app werkt.
Er zijn 2 belangrijke functies waar uw app gebruik van maakt:
- 1: De app moet altijd draaien in de achtergrond, als Safeguard afgesloten is dan kan u geen meldingen meer ontvangen en/of herkennen of u aanwezig bent.
- 2: Safeguard moet weten of de telefoon aanwezig is binnen een locatie waar deze oproepbaar moet zijn.
Als we verder inzoomen op punt 1, komen wij als app ontwikkelaar de eerste uitdagingen tegen. Het is van cruciaal belang dat Safeguard altijd actief is, omdat u immers elk moment van de dag opgeroepen kunt worden als er een calamiteit is.
De visie van Safeguard is dat uw app volledig automatisch hoort te werken. Dit betekent dat u geen handmatige handelingen moet doen om aan te geven dat u beschikbaar bent.
Om Safeguard actief te houden in de achtergrond hebben wij als ontwikkelaar technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat uw app actief blijft. Deze ontwikkeling is belangrijk, omdat de nieuwe versies van iOS en Android software steeds ‘’agressiever’’ worden als het aankomt op batterijmanagement.
Deze software kan zelf bepalen welke apps wel en welke niet afgesloten worden. Belangrijke parameters waar naar gekeken wordt in de beslissing om een app wel/niet af te sluiten zijn:
- 1: Hoe vaak de app gebruikt wordt
- 2: Hoeveel stroom deze nodig heeft
Zoals u kunt voorstellen is een BHV app niet een app waar u elke dag op kijkt, zoals u dat bijvoorbeeld met uw Whatsapp wel doet. Dit zorgt ervoor dat de telefoon de app als ‘’niet-actief’’ beschouwd, waardoor dit soort apps eerder worden afgesloten.
Een goed voorbeeld hiervan is Huawei, dit bedrijf adverteert ermee dat de batterij van de telefoon heel lang mee gaat. Dit komt niet omdat ze een betere batterij hebben dan iPhone of Samsung, maar door hun besturingssysteem, die veel agressiever apps afsluit op de achtergrond waardoor de batterij langer meegaat.
Voor ons als ontwikkelaar is het dus noodzaak om ervoor te zorgen dat uw app altijd actief blijft. Dit hebben wij voor elkaar gekregen door jarenlang te finetunen naar aanleiding van feedback die we van u als klant gekregen hebben.
Samenvatting: Safeguard moet altijd actief zijn op de achtergrond om meldingen te kunnen ontvangen.
- - Ons uitgangspunt is om Safeguard altijd automatisch te laten werken.
- - Smartphones bepalen welke apps afgesloten worden en welke niet.
- - Feedback en jarenlang fine tunen zorgt ervoor dat Safeguard automatisch kan werken.
Als we dieper ingaan op punt 2,is het belangrijk om aan te geven dat er veel verschil is tussen hoe apps bepalen of ze aanwezig zijn. Er zijn een aantal manieren waarop Safeguard bepaalt of uw telefoon aanwezig is binnen een vooraf ingesteld gebied (Geofence):
- - Via WiFi
- - Via GPS
- - Via Beacons (Bluetooth)
- - Handmatig
Bij Safeguard maken wij gebruik van een combinatie van WiFi en GPS. We hebben hiervoor gekozen omdat dit de implementatie en het onderhoud een stuk makkelijker maakt.
Onze app bepaald via WiFi en GPS of u aanwezig bent om meldingen te ontvangen. Deze processen worden op de achtergrond van uw telefoon uitgevoerd als u 'Locatievoorzieningen' aan hebt staan.
Vaak ontstaat er de misvatting dat Safeguard verbinding maakt met GPS satellieten om zo te bepalen waar uw telefoon is, dit klopt niet.
Uw telefoon bepaald zijn locatie via een GPS module en geeft deze locatie door aan apps die hierom vragen, Safeguard is één van deze apps. Wanneer Safeguard coördinaten binnen krijgt en weet dat deze accuraat genoeg zijn, kijkt de app of die coördinaten binnen de ingestelde zone (Geofence) vallen, als dit zo is dan bent u dus aanwezig. Dit gebeurt allemaal op de telefoon zelf en daarom kunnen wij dus ook nooit zien waar u bent als u niet binnen de Geofence bent!
Soms kan het voorkomen dat uw telefoon niet goed kan bepalen waar die is, dan is de GPS dus inaccuraat. Als er veel apps vragen om een accurate locatie dan moet uw telefoon dus meer energie gebruiken om de locatie accuraat te krijgen en dit kunt u merken in uw batterijverbruik.
Wanneer uw telefoon goed bereik heeft dan maakt hij heel slim gebruik van zijn energie. Zo gebruikt hij de laatst bekende locatie als de telefoon niet bewogen is (door middel van bewegingssensoren). Door hier gebruik van te maken bespaart de telefoon energie.
Naast GPS maken wij ook gebruik van WiFi om te bepalen of u aanwezig bent. WiFi checken verbruikt minder stroom dan een GPS check maar het duurt wel even voordat u hier gebruik van kunt maken. Safeguard leest de WiFi punten uit die binnen de Geofence bereikbaar zijn; wanneer deze overeenkomen dan kan er aan de hand van deze punten geconcludeerd worden dat de telefoon aanwezig is op de locatie waar deze ook oproepbaar is. Wanneer de locatie bepaald kan worden via WiFi is het dus niet nodig om nog eens via GPS uw locatie te bepalen.
Wanneer u ervoor kiest om uw WiFi uit te zetten vervalt deze functionaliteit. Dit is niet alleen belangrijk om bereikbaar te blijven in geval van nood maar dit kost u ook nog eens extra energie omdat er nu alleen via GPS gecheckt kan worden. Daarom adviseren we altijd om uw WiFi aan te zetten.
*(u hoeft niet verbonden te zijn met een WiFi netwerk, het scannen is al voldoende.)
Samenvatting:
- - Safeguard maakt gebruik van GPS en WiFi om te bepalen of u aanwezig bent.
- - Locatiebepaling gebeurt op de telefoon zelf. Safeguard kan u niet volgen buiten de Geofence.
- - Onnauwkeurig GPS bereik zorgt voor extra verbruik van batterij.
- - Bepalen of u aanwezig bent aan de hand van WiFi kost minder batterij.
- - Uitschakelen WiFi, zorgt ervoor dat de telefoon extra stroom verbruikt en in geval van uitval van 4G niet bereikbaar is.
Nu duidelijk is hoe uw app werkt wordt het ook makkelijker om te verklaren waarom het soms kan zijn dat een batterij snel leeg raakt. Een aantal voorbeelden zijn:
- Oudere toestellen hebben vaak ‘slechtere’ GPS modules die vaker de locatie moeten checken.
- Oudere toestellen hebben simpelweg een verouderde batterij.
- Toestellen die niet up-to-date zijn gaan minder efficiënt om met apps die om een GPS locatie vragen.
- Wanneer u slecht GPS bereik heeft, moet uw telefoon vaker zijn GPS checken en dat resulteert in meer batterij verbruik.
- Als u veel apps geïnstalleerd heeft die allemaal om een GPS locatie vragen dan blijft de telefoon bezig met locatie bepalen en dat kost dus veel stroom. In nieuwere versies van besturingssystemen wordt hier efficiënter mee omgegaan.
Er zijn dus tal van voorbeelden waardoor uw batterij sneller leeg kan raken. Het beste wat u kunt doen is zorgen dat uw telefoon up to date is en uw WiFi aanzetten.
Let op! U kunt via instellingen zien hoeveel stroom een app verbruikt. Houdt er rekening mee dat dit altijd een vertekend beeld geeft. Het getal dat u ziet is namelijk een percentage en dit is ten opzichte van andere apps.
Dus nu het antwoord op de vraag
"Mijn app verbruikt veel stroom, is dat wel echt zo?".
Dat is dus afhankelijk van de situatie, na de installatie van een BHV app heeft uw telefoon nog een extra app die om een GPS locatie vraagt. De nuance zit hem in het woordje 'veel’ dat verschilt namelijk ontzettend per situatie zoals we hierboven uitgelegd hebben. Doorgaans krijgen we weinig klachten, helaas gebeurt het soms wel en dan ontwikkelen we dus weer vrolijk door!
U kunt natuurlijk ook altijd uw locatie voorzieningen uitzetten en handmatig een eindtijd instellen.