Wat gebeurde bij WhatsApp, Facebook en Instagram?

Blog

3 min

06.10.2021

We hoeven niet te vertellen dat er maandagavond een storing was bij de diensten Whatsapp, Facebook en Instagram. Urenlang konden miljarden mensen geen gebruik maken van de grote communicatiediensten. Nooit eerder heeft het bedrijf een storing van dit formaat meegemaakt. Wat ging er precies mis?

Social_Media.jpeg

Facebook, dat ook eigenaar is van Whatsapp en Instagram, heeft inmiddels de storing weer onder controle. Ongeveer zeven uur lang konden miljarden mensen geen gebruik maken van de diensten. Berichtjes werden niet verzonden en even lekker door je tijdlijnen scrollen was geen optie. Intussen wordt er steeds meer bekend over de storing en welke effecten deze met zich meebracht.

Storing

Er wordt gesproken over een mega storing. Het komt wel eens vaker voor dat een van de diensten buiten gebruik is, maar meer dan een uur is ongebruikelijk. Dit kwam vooral omdat de storing niet alleen bij de gebruikers, maar ook intern voor problemen zorgde. Hierdoor was het voor werknemers ook niet mogelijk om op het platform te komen en zouden zelfs toegangspasjes voor de kantoren buiten werking zijn. Maar wat veroorzaakte deze chaos?

Facebook zelf schreef dat het fout was gegaan bij een wijziging van bepaalde instellingen. Het zou gaan om een wijziging in de ‘backbone-routers’. Deze routers zijn van belang om ons netwerkverkeer te regelen en berichten op de juiste plaats te krijgen. De wijziging waarover Facebook sprak, had effect op de manier waarop de datacenters communiceren. Ze schrijven dan ook dat het leek alsof iemand alle ‘kabels eruit had getrokken’. Zo leek het of Facebook, en de andere diensten, van het internet waren verdwenen en konden onze apparaten de servers van Facebook niet vinden.

Een interne bron bij Facebook sprak van een mislukte BGP-update. BGP staat voor Border Gateway Protocol. Dit is te vergelijken met een digitale routekaart. Hierin staan alle wegen die die jouw bericht of data op de plaats van bestemming brengt. Dit systeem zorgt er ook voor dat jouw chats, tijdlijn en foto’s worden geladen. Het is eigenlijk te vergelijken met een GPS systeem. Deze kiest de best mogelijke route om aan te kloppen bij het juiste adres om vervolgens de juiste data te leveren. Door de update waren de routes ineens verwijderd. 

Misschien kan je het al invullen, maar precies hier lag de crux. Bij het laden of versturen van je data zocht jouw apparaat naar de servers van Facebook. Deze waren alleen niet meer vindbaar. Hierdoor konden de verschillende netwerken niet met elkaar communiceren waardoor het uitwisselen van data niet mogelijk was. 

Effecten en gevolgen

De berichtgeving liegt er niet om en misschien herkende je het afgelopen maandag wel bij jezelf. Het is een feit dat wij steeds afhankelijker zijn geworden van diensten zoals Facebook. Het laat tegelijkertijd zien hoeveel macht er bij dat soort partijen ligt. Een paar uur offline, en iedereen is van de leg. De storing opent, samen met het eerder nieuws van de klokkenluider, opnieuw de discussie over de mate van macht van techgigant Facebook.

Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld afhankelijk van Facebook, Whatsapp of Instagram om hun producten of diensten te verkopen. The New York Times schreef over zo bedrijf. Een eigenaar van een voedselbezorgdienst uit India vertelde aan de krant dat hij zijn orders via Whatsapp en Facebook regelde. Zo zijn er nog meer webwinkels die nu geld zijn misgelopen door deze storing.

Veiligheid

De storing opende ook bij ons de discussie. Wij horen wel eens geluiden over Whatsapp als communicatiemiddel voor de bedrijfsnoodorganisatie. Wat als je bijvoorbeeld je bedrijfshulpverlening via dit platform laat lopen. Dat zou betekenen dat je maandagavond ongeveer zeven uur lang geen oproepen had kunnen doen. Natuurlijk, storingen zijn risico’s die blijven bestaan, maar het is niet verkeerd om na te denken waar en bij wie je de verantwoordelijk neerlegt. Denk bijvoorbeeld ook aan een plan B; mocht het uitvallen, keren we terug naar een andere manier van communicatie.

 

Gezond en veilig thuiswerken: bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Preview - Gezond en veilig thuiswerken bij wie ligt de verantwoordelijkheid.jpg