Oproep app of pager?

Blog

3 min

20 apr 2017

Met deze blog willen wij vanuit onze rol als app-ontwikkelaar inzicht geven in de voor en nadelen van een app waarmee medewerkers opgeroepen kunnen worden ten opzichte van de conventionele pager systemen.

app of pager.jpeg

Innovatie in veiligheid of blijven bij het vertrouwde

Pager

De pager maakte zijn debuut in New York in 1950, werd gebruikt door artsen, woog 200 gram en kostte $12 per maand. Huidige pagers maken gebruik van een 'simulcast' systeem waarin de communicatie via meerdere kanalen verzonden wordt, zoals radio en telefoonnetwerken. Het verzenden van berichten is niet gratis, hiervoor dient een verzend vergunning afgesloten te worden. De huidige pager markt krimpt. In 2003 was deze in de US nog 6,2 miljard dollar in 2008 was dit 2,1 miljard dollar.

   

De voordelen van een pager zijn onmiskenbaar; het is betrouwbaar, simpel en een zichtbaar statussymbool.

De betrouwbaarheid is toe te schrijven aan de techniek waarvan de pager maakt bij het ontvangen van een boodschap; doordat de pager gebruik kan maken van meerdere netwerken komt de boodschap altijd aan. Het feit dat daar de afgelopen 67 jaar meerdere netwerken aan zijn toegevoegd onderschrijft deze constatering.

Een pager is simpel, de ontvanger krijgt een korte boodschap met daarbij een niet te missen melding in de vorm van geluid. Deze melding stopt pas wanneer de gebruiker de boodschap gelezen heeft en deze heeft uitgezet. Een klein apparaat dat piept in geval van nood, met een knop om de melding af te handelen. Simpel en effectief.

De pager is eigenlijk de voorloper van de mobiele telefoon. Het apparaat wordt bevestigd aan de riem en is ten alle tijden zichtbaar voor de andere medewerkers. Iemand met een pager zorgt voor je veiligheid in geval van nood en dat schept aanzien.

Maar is een pager niet een beetje prehistorisch? Een dom, lelijk, onhandig en oud apparaatje dat aan je broek hangt (als je hem al niet vergeet.)

Ok, het is niet aardig om een apparaat dat veel mensenlevens gered heeft dom, lelijk en onhandig te noemen. Er zit echter een kern van waarheid in de constatering. Een pager is een 'dom' apparaat, het kan namelijk alleen ontvangen, omdat er in de hardware alleen een ontvanger module zit.

Een pager draait zoals elk elektrisch apparaat op batterijen. Deze moeten regelmatig opgeladen en soms vervangen worden. Naast je portemonnee, smartphone en sleutels heb je elke dag nog een apparaat mee te dragen. Een pager is nou ook niet echt het voorbeeld van een mooi product, maar smaken verschillen ;).

Een pager is oud, 67 jaar. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar er schuilt meer in deze constatering dat nadelig is voor het gebruik van pagers. Door het krimpen van de pager markt is het minder interessant voor bedrijven om te investeren in de doorontwikkeling van de pager, waardoor de doorontwikkeling uiteindelijk stopt. Het onderhouden van dergelijke systemen zal uiteindelijk een nichè worden, en een kenmerk van een nichè markt is vaak dat het specialistisch en dus duur is. Op den duur zal het beheren van een pager systeem dus onveiliger worden dan overstappen op een moderner systeem.

 

 

Het alternatief: de app.

De smartphone apps deden hun intrede na de lancering van de eerste iPhone in 2008. Apps zijn te downloaden uit de Appstore en Google Playstore en kunnen geïnstalleerd worden op een smartphone. Sommige apps zijn gratis en sommige apps moet voor betaald worden. Volgens een artikel van The Entrepreneur verwacht men in 2017 een omzet van 77 miljard dollar uit alleen al de Appstores, dus exclusief de omzet die gegenereerd wordt door maatwerk apps te maken voor de B2B markt.

Het is wel veilig te concluderen dat deze markt nog altijd groeit en aantrekkelijk is voor jonge, talentvolle programmeurs en ontwerpers om deel van uit te maken.

Tegenwoordig lijkt het alsof er voor alles een app is. Dat is ook zo, alleen niet alle apps zijn even goed ontworpen en ontwikkeld.

Er zijn nogal wat voordelen van een oproep app ten opzichte van een pager zoals; bestaande hardware, slim, sexy en potentieel.

Een app kan geïnstalleerd worden op een smartphone en kan fungeren naast andere apps. Het neemt een klein beetje gebruik van de opslagruimte van de smartphone (paar MB) en communiceert met een centrale server via het datanetwerk. Huidige smartphones zijn uitgerust met GPS-modules, data antennes, vibratie modules, speakers en camera's. Een oproep app kan door middel van slim geschreven software hier allemaal gebruik van maken.

Met een app is het mogelijk om te communiceren tussen bepaalde systemen. Apps kunnen data ontvangen maar zelf ook data versturen. Zo kan een server opvragen op welke locatie een app zich bevindt en kan de app antwoorden door deze locatie terug te sturen. Hetzelfde geldt voor een melding: een app kan een melding ontvangen (ook door stil modus), reageren met accepteren of weigeren maar ook zelf een melding maken.

Tegenwoordig lijkt het alsof er voor alles een app is. Dat is ook zo, alleen niet alle apps zijn even goed ontworpen en ontwikkeld.

Het potentieel van apps neemt enorm toe, de markt groeit en opleidingen die gericht zijn op app ontwikkeling springen als paddestoelen uit de grond. Telefoons worden alsmaar sneller en bevatten steeds slimmere onderdelen. Het ontwikkelen en onderhouden van apps wordt naarmate het aanbod groeit dus ook steeds goedkoper.

 

Soms word ik wel moe van weer een app. Waarom moet ik een app gebruiken? Dat kost toch batterijduur, data en pleegt inbreuk op mijn privacy?

Ja, oproep apps kosten batterijduur en wanneer deze gebruik maken van GPS dan kost het nog meer batterijduur. Een goed ontwikkelde app zorgt ervoor dat dit batterijverbruik minimaal is. Daarnaast is verbruik relatief, een percentage van het totaal; een nieuwe telefoon zoals bijvoorbeeld een iPhone 7 of vergelijkbaar heeft een veel langere batterijduur dan een iPhone 4S. Op een nieuwe smartphone zal een oproep app dus veel minder batterij percentage in beslag nemen. Aan de andere kant, wie is er nu niet gewend om zijn telefoon aan het einde van de dag op te laden?

Oproep apps communiceren aan de hand van data, het ontvangen en versturen van meldingen staat gelijk aan het verbruik van het ontvangen en versturen van een Whatsapp bericht. Het doorgeven van de locatie van de telefoon aan de server gebeurt in intervallen en is te verwaarlozen.

De betrouwbaarheid van het aankomen van de push meldingen wordt vaak ook gezien als breekpunt. Dit is niet helemaal terecht, want net als een pager kan een smartphone gebruik maken van meerdere netwerken. GPRS, 3G, 4G en Wifi zorgen ervoor dat een push melding aankomt, daarnaast kan er altijd nog een SMS verzonden worden mocht dit niet lukken.

Aan de andere kant, wie is er nu niet gewend om zijn telefoon aan het einde van de dag op te laden?

Dan het meest heikele punt, misschien wel van de eeuw: privacy. Het is waar, sommige apps kunnen je locatie altijd en overal bijhouden en ze kunnen je ook altijd en overal een push melding sturen, heel vervelend. Gelukkig bestaan er hiervoor gebruiksvoorwaarden. In deze voorwaarden wordt omschreven wat een ontwikkelaar of beheerder wel en niet mag gebruiken voor zijn bedrijfsvoering. Veel oproep apps maken gebruik van 'Geofencing'. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat apps enkel locaties versturen wanneer ze binnen een afgebakend gebied komen en ook alleen daar push meldingen kunnen ontvangen. Dit in combinatie met goede gebruiksvoorwaarden zorgen ervoor dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over privacy.

 

 

Conclusie

Het is 2017, we hebben apps voor bankieren, tv kijken en navigatie, onze auto’s rijden straks allemaal autonoom en doofstomme mensen communiceren aan de hand van tablets. Waarom moeten we een los apparaat dat er ook nog eens esthetisch niet uitziet vastbinden aan onze riem om alleen een melding op te ontvangen?

Er heerst een angst om over te stappen op nieuwe systemen, deze angst wordt gevoed door onwetendheid over de materie. Het is daarom de taak aan de leveranciers van oproep apps om transparant te zijn en goed uit te leggen hoe hun producten werken.

Voor mij is het duidelijk, het wordt te duur om oude systemen als pagers te behouden. Dit zorgt voor onveilige situaties en dus moeten we over op een beter alternatief; de app.

 

 

Wat gebeurde bij WhatsApp, Facebook en Instagram?

Preview - Wat gebeurde bij WhatsApp, Facebook en Instagram.jpg