Mijn naam is Ingmar en ik ben samen met Gertjan Leemans mede eigenaar van het bedrijf Safeguard. Wij verkopen en bouwen een app die men kan gebruiken om bedrijfshulpverleners (BHV'ers) op te roepen in geval van nood. Door middel van deze blog wil ik veiligheidsspecialisten en geïnteresseerden iets vertellen over de stappen die we tot nu toe doorlopen hebben om te komen waar we nu staan. Vind je het leuk om hier meer over te weten te komen? Lees dan verder!
Achter de schermen: van 1 naar 100 klanten
News
3 min
28 mrt 2019
"Ben je niet bang dat concurrenten dit ook gaan lezen?"
"Nee ik hoop dat ze dit lezen, ik geloof namelijk dat de apps die wij en onze concurrenten ontwikkelen de toekomst zijn voor veel bedrijven. Ik vind het belangrijk dat er transparantie is, want dat schept vertrouwen in de markt waardoor uiteindelijk meer bedrijven gaan overstappen naar crisiscommunicatie apps."
Op het moment van schrijven maken er 61 bedrijven gebruik van Safeguard en werken we naar het doel van 100 klanten toe. Waarom 100? Daar is geen bijzondere reden voor; wij vinden dit een mooie doelstelling maar zijn zeker niet klaar als we dat gehaald hebben. Het leuke van deze doelstelling is dat deze realistisch is voor 2019. Binnen de organisatie leeft het enorm om hier naar toe te werken en waarschijnlijk vieren we wel een klein feestje als we het gehaald hebben ;). We merken dat dit positieve momentum overslaat op onze gebruikers en een tevreden klant is uiteindelijk de beste reclame die er is.
De eerste klant
Elk bedrijf begint met een idee; in ons geval wilden wij bedrijven helpen om veiliger te worden door middel van apps. Ons eerste idee was om gevaarlijke situaties te rapporteren via de smartphone en deze door te sturen naar de verantwoordelijke binnen het bedrijf, dat scheelt namelijk een berg papierwerk.
We ontwierpen een eerste versie van het toekomstige product en maakte een demo. Bewapend met deze demo gingen we naar een aantal beurzen en netwerkbijeenkomsten om ons concept verder te toetsen.
Snel werd duidelijk dat veel bedrijven hier al een oplossing voor hadden en dat er eigenlijk meer vraag was naar een slimmere wijze van opvolging van gevaarlijke situaties en/of ongelukken.
Tot dat moment (eind 2015) maakten alle bedrijven in Nederland gebruik van 'ouderwetse' pagers en portofoons om, in geval van nood, speciaal opgeleide werknemers op te roepen om eerste hulp te verlenen. Deze werknemers worden bedrijfshulpverleners of BHV’ers genoemd.
"Een internationale opererende Safeguard organisatie noemt zijn BHV'ers HERO's" (de engelse term is: Emergency Response Officers afgekort ERO).
Het woord dat wij apps met betrekking tot veiligheid ontwikkelden verspreidde zich snel en via via kwamen we in contact met het hoofd BHV van een groot ziekenhuis. Zij waren op zoek naar een alternatieve manier om hun BHV'ers op te roepen, en wij vonden dit een mooie uitdaging en besloten om de handschoen op te pakken. Na onderzoek gedaan te hebben in de markt besloten wij dat deze kans veel groter was dan ons eerste idee en overtuigden wij dit ziekenhuis om de eerste klant te worden van wat later Safeguard zou gaan heten.
Samengevat:
- - We vonden via via een probleem en bedachten een oplossing.
- - Door middel van een simpel en interactief ontwerp realiseerden we ons eerste contract.
- - We veranderden ons idee van gevaar meld app naar BHV app en kwamen erachter dat BHV ook buiten Nederland een bekend fenomeen is.
1 naar 10
Safeguard was geboren, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Naast Safeguard ontwikkelden Gertjan en ik (en inmiddels een aantal werknemers) maatwerk apps voor allerlei organisaties en startups. Deze werkzaamheden waren cruciaal omdat we de winst konden investeren in de ontwikkeling van Safeguard.
Als ik terugkijk op het hele ontwikkelproces duurde het erg lang voordat we weer een organisatie konden verwelkomen. Dit zorgde er voor dat we nog niet 100% overtuigd waren dat Safeguard een succes zou worden. Pas een jaar na het sluiten van het contract met het ziekenhuis tekenden de tweede, derde en vierde klant in een periode van een paar maanden. De namen van deze organisaties waren voor ons erg positieve reclame en plaatste Safeguard op de kaart, waardoor in korte tijd andere bedrijven volgden.
Er waren een aantal redenen die ervoor zorgde dat het lang duurde voordat we de volgende bedrijven konden verwelkomen:
- - Veel bedrijven hadden nog nooit apps afgenomen op basis van een abonnement en moesten daar hun inkoopvoorwaarden op aanpassen.
- - Veel bedrijven hadden nog geen policy rondom gebruik van zakelijke apps op smartphones.
- - We konden niet al onze tijd stoppen in de ontwikkeling en verkoop van Safeguard omdat we nog steeds maatwerk apps ontwikkelden.
Halverwege 2017 begonnen steeds meer organisaties zich aan te sluiten en raakten wij steeds meer overtuigd dat Safeguard een succes ging worden. Dit zorgde ervoor dat wij ons bedrijf langzaamaan gingen herstructureren om steeds meer focus te kunnen leggen op Safeguard.
Samengevat:
- - Door winst uit andere activiteiten konden we Safeguard ontwikkelen.
- - De ontwikkeling en verkoop duurde langer dan gedacht.
- - Halverwege 2017 kwam de bevestiging dat we ons volledig op Safeguard konden gaan richten.
- - We herstructureerden onze activiteiten om ons volledig met Safeguard bezig te kunnen houden
10 naar 100
Begin 2018 was het voor ons duidelijk dat Safeguard de toekomst was. We besloten dat ik mijn tijd volledig zou gaan stoppen in het verkopen van Safeguard en we namen iemand aan die mij daarbij zou ondersteunen.
We hadden een aantal grote namen die gebruik maakten van Safeguard en overal waar we ons product toonden waren mensen enthousiast. Daarnaast kwam er steeds meer concurrentie op de markt en nam de vraag naar BHV apps sterk toe. Dit was voor ons de bevestiging dat crisis communicatie via de smartphone de toekomst zou worden voor bedrijven.
In korte tijd tekende meer en meer bedrijven een contract om Safeguard te gebruiken; we groeiden van 12 naar 48 klanten in een jaar tijd!
Onze organisatie was inmiddels gegroeid tot 12 man. Helaas hoorden bij de keuze om volledig op Safeguard in te zetten ook de lastige beslissing om afscheid te nemen van een aantal werknemers.
Het product ontwikkelde zich in sneltreinvaart door. Safeguard werd nog betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker en samen met het KIWA ontwikkelde wij een afwijking op de NEN 2575-4 waardoor organisaties waar niet-zelfredzame mensen verblijven ook gebruik kunnen maken van BHV apps.
Samengevat:
- - We gingen all-in toen Safeguard afgenomen werd door meerdere organisaties.
- - Nieuwe concurrenten gaven ons de bevestiging dat er vraag was naar dergelijke oplossingen.
- - Helaas moesten we afscheid nemen van een aantal werknemers zodat de groei van Safeguard veiliggesteld kon worden.
- - We ontwikkelden standaard kwaliteitseisen voor de NEN 2575-4.
Op het moment van schrijven maken er 61 bedrijven gebruik van Safeguard. Ons plan is om dit jaar te groeien naar 100 klanten en we delen dit graag met de mensen die het leuk vinden, misschien organiseren we wel iets om dit te vieren ;), hou ons vooral in de gaten!