Weet je zeker dat je wilt bellen?
We staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Je kunt ons maandag t/m vrijdag tussen 9.00u en 17.00u telefonisch bereiken.
Het onderwerp bedrijfshulpverlening kan de nodige vragen oproepen. Dit gebeurt zowel bij de werkgever als werknemer. Want hoe zit het eigenlijk met de vraag of BHV verplicht is voor een werknemer? Om hier antwoord op te kunnen geven, moeten we naar de arbeidsovereenkomst en Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) kijken. Omdat een arbeidsovereenkomst niet voor iedereen hetzelfde is, adviseren wij om die eerst goed door te lezen. Hierin staat namelijk beschreven wat een werkgever van je verwacht met betrekking tot BHV. Staat dit er niet in? Dan gelden de verplichtingen van de Arbowet. Safeguard zorgt voor een veilige werkomgeving voor al meer dan 200 bedrijven.
Laten we bij het begin beginnen. BHV is wettelijk verplicht voor alle bedrijven die medewerkers in dienst hebben (zelfs bij één). Dit komt omdat de wet (artikel 3 lid 1) voorschrijft dat de werkgever een zorgplicht heeft tegenover zijn werknemers. De werkgever is verplicht om zorg te dragen voor de gezond- en veiligheid voor de werknemers. Maar hoe zit dat dan met werknemers? Op basis van artikel 15 lid 3, zou het in theorie mogelijk zijn dat een werkgever jou kan verplichten om een taak als BHV’er te vervullen. Hierin staat: ‘De werkgever laat zich ten aanzien van de naleving van zijn verplichtingen op grond van artikel 3, eerste lid, onder e, van deze wet bijstaan door een of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.’
Sommige organisaties hebben werknemers die in de rij staan om een BHV taak te vervullen, waar anderen juist moeite hebben om mensen daarvoor te motiveren. Als er geen vrijwillige aanmeldingen zijn, mag de werkgever hiervoor mensen aanwijzen. Gelukkig horen wij van onze klanten dat zij geen moeite hebben met BHV aanmeldingen. Daarnaast horen wij ook steeds meer verhalen van bedrijven die er bijvoorbeeld een kleine vergoeding of andere vorm van waardering tegenover stellen. Een mooie ontwikkeling die de inzet en risico’s erkent. Safeguard is van mening dat BHV niet als verplichting moet voelen, maar als een aanvulling. Wij zien het als een uitbreiding van je skills, persoonlijke ontwikkeling en bijdrage aan het welzijn van je omgeving en dat van jezelf. Met de Safeguard app heb je direct de juiste hulp ter plaatste. Interesse? Vraag gratis en vrijblijvend onze Demo aan.
Ja, Safeguard voldoet aan de AVG. Wij gaan zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Voor meer privacy en AVG gerelateerde informatie verwijzen we je graag naar ons privacy beleid.
Absoluut. Je kunt voor alle soorten incidenten vooraf een scenario aanmaken. Dit zorgt ervoor dat het hele oproepproces sneller en gerichter verloopt. Bij deze scenario's kan ook het aantal personen dat de melding moet accepteren worden ingesteld, waardoor onnodige onrust in het pand wordt voorkomen.
Ja. Wij bieden een functie aan in de app waarmee BHV'ers kunnen communiceren: de Push To Talk functie. Met deze functie kunnen BHV'ers verder communiceren nadat zij zijn gealarmeerd. Portofoons zijn hierdoor niet langer nodig!
De Safeguard app is zo ontwikkeld dat de implementatie gemakkelijk verloopt. Je kunt de gehele implementatie verrichten vanuit je eigen Safeguard dashboard. Uiteraard ondersteunen wij altijd waar nodig en kunnen we zelfs de gehele implementatie op ons nemen. Als het om een relatief kleine BHV organisatie gaat, is de implementatie vaak binnen een dag geregeld!
Zeker. Neem contact met ons op voor een gratis demo, waarin wij het volledige systeem met je doorlopen. Na de demo kun je Safeguard eerst 14 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen binnen de BHV organisatie.
Tijdens de demo laten we je zien hoe de app werkt. Enthousiast? Ga er dan mee aan de slag tijdens de proefperiode. Uiteraard staan wij ook dan klaar om vragen te beantwoorden!