Gino Taselaar

Hoe introduceer je een veiligheidscultuur binnen je organisatie?

27 nov 2017
 

Wij leven in een informatietijdperk en een overvloed aan informatie leidt al snel tot een schaarste in aandacht. Ook de manier waarop we leren en informatie consumeren verschilt steeds meer.

Uit een onderzoek afgenomen door Microsoft blijkt dat de gemiddelde aandachtsspanne van 12 seconden in 2000 naar 8 seconden in 2015 is gedaald. Ter vergelijking, de gemiddelde aandachtsspanne van een goudvis is 9 seconden.

Dit heeft natuurlijk ook invloed met betrekking tot het volgen van scholing en cursussen. Het volgen van theoretische lessen waarbij je 3 uur lang naar één persoon moet luisteren is niet meer van deze tijd.

Hoe kunnen we nu op deze trend inspelen?

Gebruik het 70:20:10 leermodel. Dit model bestaat al een hele tijd maar is nog steeds super waardevol, zeker in de veiligheidsbranche.

Het snappen van het 70:20:10 model zorgt ervoor dat veiligheid op de werkvloer een relevant onderwerp blijft. In de praktijk zorgt deze methode voor een meer interactieve reactie op je training. Dit in tegenstelling tot een oefening waar gewoon maar vragen worden ingevuld.

Het idee achter de 70:20:10 methode is:

  • 70% van wat je leert komt voort uit eigen persoonlijke werk- of algemene levenservaring.
  • 20% van alles wat je leert komt voort uit interactie die je hebt met anderen, de feedback die je krijgt of het observeren.
  • 10% van alles wat je leert komt voort uit formele trainingen en cursussen.
 

Zeker wanneer er naar de veiligheid wordt gekeken is dit een interessant uitgangspunt. Het model geeft aan dat theorie zeker een belangrijk gedeelte is van het leerproces. De theorie is echter wel maar een heel klein deel van het grotere geheel.

Om ervoor te zorgen dat werknemers relevante gezondheids- en veiligheids vaardigheden beter begrijpen en goedkeuren, probeer dan betere leermogelijkheden op het werk te faciliteren, waarbij werknemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Een paar ideeën zouden kunnen zijn:

  • Stimuleer oudere werknemers om een actieve rol te spelen bij het trainen van de jongere, zelfs als ze niet denken dat het hun taak is.
  • Kijk of je kunt bouwen op de sociale aspecten van je werkplek. Sta werknemers toe om impliciet te leren door middel van informele en ongestructureerde gesprekken.
  • Houd snelle, regelmatige vergaderingen om na te denken over recente werkzaamheden om risico's of gevaren te identificeren, zodat ze daarvan kunnen leren.
  • Stimuleer oudere en meer ervaren medewerkers om relevante gezondheids- en veiligheids verhalen en -ervaringen te delen.
 

Dit zijn maar een aantal tips over wat je kan doen om het leerproces te verbeteren. Het gaat allemaal om communicatie, observatie en ervaring. Denk eraan, met een gemiddelde aandachtsspanne van 8 seconden zul je met alleen theorie niet ver komen. Probeer collega's aan te moedigen om hun ervaringen te delen en advies te geven, en je zult enorme verbeteringen zien in de acceptatie van je veiligheidspraktijken en -procedures!

Hebben jullie nog tips voor bespreekbaar maken van de veiligheid op de werkvloer? Laat het vooral hier in een commentaar achter!

EEN VANGNET VOOR DE VEILIGHEID

Benieuwd hoe Safeguard in de praktijk werkt? Vraag nu een demo account aan en probeer het zelf gratis uit.

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam