Ingmar Vroege

Veiligheid van flexwerkers

8 jan 2019

Werken veel van je werknemers offsite? Let op, ook dan ben je als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid!

     

Veel werkgevers beseffen zich dit niet. Flexwerkers, werknemers die veel onderweg zijn voor werk of juist vanuit thuis werken, vallen nog steeds onder jouw verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor werknemers die op externe projectlocaties werken!

Je bent wettelijk verplicht, zo ver redelijkerwijs mogelijk, om er zeker van te zijn dat je werknemers ook dan in een veilige werkomgeving werken.  Dus hoe kan je de veiligheid van je personeel waarborgen bij een werkplek of omgeving die niet onder jouw controle valt?

Hier zijn een aantal tips:

  • Voordat je werknemers de deur uit gaat, denk aan het bedrijf waar zij samen mee gaan werken. Hoe is hun reputatie en zijn de RI&E zaken op orde?
  • In wat voor werkomstandigheden gaan je werknemers daar aan de slag? Als je geen goed beeld hebt van in wat voor werkomstandigheden je werknemers terecht komen, is een on-site inspectie mogelijk?
  • Wat voor soort werk zullen je werknemers gaan doen? Denk aan de  risico's die met het werk meekomen. Zijn er tools die je je werknemers mee kan geven om het werk makkelijker en veiliger te maken? Denk hierbij ook aan goede bureaustoelen, een laptopstandaarden en een muizen.
  • Zijn er speciale veiligheidsvoorschriften waar de werknemer over ingelicht moet worden? Zorg ervoor dat de werknemer toegang heeft tot deze informatie wanneer zij op locatie te werk gaan.
  • En misschien nog wel de meest belangrijke, laat je werknemers weten dat het oké is om vragen over veiligheid te stellen. Ben er zeker van dat je werknemer er wat van zegt als hij zich onveilig voelt. Houd regelmatig contact met je werknemers wanneer zij voor een langere tijd op een andere locatie werkzaam zijn.

Dit is natuurlijk nogal wat om te regelen wanneer je werknemers vanuit thuis werken of naar een vergadering gaan, dus ben pragmatisch.

Is het een eenmalige situatie of gaat het vaker voorkomen? Wat het antwoord ook is, blijf je werknemers instrueren dat het oké is om vragen te stellen!

EEN VANGNET VOOR DE VEILIGHEID

Benieuwd hoe Safeguard in de praktijk werkt? Vraag nu een demo account aan en probeer het zelf gratis uit.

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam