5 feb 2018
Hoe BYOD jouw organisatie veiliger maakt

Brand op de derde verdieping!

Er breekt brand uit in de serverruimte op de derde verdieping. Een medewerker constateert rook en rent in paniek naar een collega. Er gaan kostbare minuten verloren voordat het interne alarmnummer wordt gebeld. Dezelfde ochtend hebben de BHV’ers bij binnenkomst hun pieper opgehaald bij de receptie. Per etage heeft er ook altijd één iemand een portofoon voor de onderlinge communicatie tijdens calamiteiten.

De piepers gaan af en de BHV’ers proberen het pand zo snel mogelijk te ontruimen. Het lukt echter niet om het portoverkeer met de vierde etage op te starten. Achteraf bleek dat de portofoon van de vierde etage die ochtend niet was opgehaald. Deze BHV’er had zich ziekgemeld. De gevolgen?

Het probleem: verouderde systemen en een te lage bezetting

Dit lijkt misschien onwerkelijk, maar toch staat dit voorbeeld redelijk dicht bij de praktijk. Helaas is het zo dat er organisaties zijn die pas in moderne veiligheidssystemen gaan investeren als het al te laat is. Het verhaal van piepers, semafoons, onduidelijke bezetting en miscommunicatie zul je mogelijk zelf ook herkennen.

Het zijn niet alleen de verouderde systemen die voor grote problemen kunnen zorgen tijdens calamiteiten. Doordat steeds meer medewerkers flexibeler gaan werken, dus ook BHV’ers, is het voor veel organisaties een uitdaging om elke dag een vast benodigd aantal veiligheidsmedewerkers in huis te hebben.

Moderne veiligheid met duidelijke bezetting

Waar we bij Safeguard in geloven is dat medewerkers de veiligheid letterlijk zelf in de hand hebben. Namelijk via de smartphone. De smartphone heeft een medewerker immers altijd bij zich en wordt niet zoals een pieper weleens vergeten. Veilige werkomstandigheden worden gecreëerd door het installeren van de Safeguard app, waarmee direct duidelijk is welke BHV’ers en mogelijke andere medewerkers oproepbaar zijn. Duidelijkheid over de bezetting is één ding, maar nog veel belangrijker is de snelheid waarmee je in tijden van nood met elkaar kunt communiceren.

BYOD of BYOS – Bring Your Own Security?

Daarom is het Bring Your Own Device concept (BYOD) een meer dan goede strategie om ook de bedrijfsveiligheid sterk te verbeteren door de Safeguard app op de eigen smartphones van medewerkers te installeren. Graag helpen we je verder met het goed implementeren van BYOD voor zover dat nog niet is gerealiseerd.

Enkele tips om BYOD te implementeren

Doordat de scheiding tussen privé en zakelijk aan het vervagen is met BYOD, zul je wel duidelijke afspraken moeten maken en zaken moeten vastleggen. Bijgaand alvast enkele tips:

 • Creëer draagvlak door medewerkers bij de plannen te betrekken.
 • Ga het gesprek aan om te polsen of medewerkers bereid zijn om hun persoonlijke apparaten ook zakelijk in te zetten.
 • Leg afspraken goed vast in een gebruikersovereenkomst. Een app voor veiligheid zal altijd geïnstalleerd moeten zijn door de BHV’er als voorbeeld.
 • Maak duidelijke afspraken rondom zakelijke en persoonlijke kosten.
 • Betrek de IT-afdeling en laat hen de voordelen zien van het snel kunnen handelen bij calamiteiten.

“Meer dan 80% van de Nederlanders heeft een smartphone. Meer dan 94% van de twaalfjarigen heeft een smartphone. Soms ergeren mensen zich aan het vele gebruik, maar als het gaat om veiligheid…”

Tsja, helemaal zo gek nog niet!

Benieuwd hoe wij jouw veiligheidsorganisatie kunnen ondersteunen? Neem dan vooral contact met ons op voor een gratis proefperiode.

3 jan 2018
Veiligheid van flexwerkers

Werken veel van je werknemers offsite? Let op, ook dan ben je als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid!

Veel werkgevers beseffen zich dit niet. Flexwerkers, werknemers die veel onderweg zijn voor werk of juist vanuit thuis werken, vallen nog steeds onder jouw verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor werknemers die op externe projectlocaties werken!

Je bent wettelijk verplicht, zo ver redelijkerwijs mogelijk, om er zeker van te zijn dat je werknemers ook dan in een veilige werkomgeving werken.  Dus hoe kan je de veiligheid van je personeel waarborgen bij een werkplek of omgeving die niet onder jouw controle valt?

Hier zijn een aantal tips:

 • Voordat je werknemers de deur uit gaat, denk aan het bedrijf waar zij samen mee gaan werken. Hoe is hun reputatie en zijn de RI&E zaken op orde?
 • In wat voor werkomstandigheden gaan je werknemers daar aan de slag? Als je geen goed beeld hebt van in wat voor werkomstandigheden je werknemers terecht komen, is een on-site inspectie mogelijk?
 • Wat voor soort werk zullen je werknemers gaan doen? Denk aan de  risico's die met het werk meekomen. Zijn er tools die je je werknemers mee kan geven om het werk makkelijker en veiliger te maken? Denk hierbij ook aan goede bureaustoelen, een laptopstandaarden en een muizen.
 • Zijn er speciale veiligheidsvoorschriften waar de werknemer over ingelicht moet worden? Zorg ervoor dat de werknemer toegang heeft tot deze informatie wanneer zij op locatie te werk gaan.
 • En misschien nog wel de meest belangrijke, laat je werknemers weten dat het oké is om vragen over veiligheid te stellen. Ben er zeker van dat je werknemer er wat van zegt als hij zich onveilig voelt. Houd regelmatig contact met je werknemers wanneer zij voor een langere tijd op een andere locatie werkzaam zijn.

Dit is natuurlijk nogal wat om te regelen wanneer je werknemers vanuit thuis werken of naar een vergadering gaan, dus ben pragmatisch.

Is het een eenmalige situatie of gaat het vaker voorkomen? Wat het antwoord ook is, blijf je werknemers instrueren dat het oké is om vragen te stellen!

28 nov 2017
Hoe enthousiasmeer je collega’s of werknemers om BHV’er te worden?

Een uitdaging waar veel bedrijven tegenaan lopen, is om werknemers te motiveren BHV’er te worden. We vroegen enkele professionals uit het werkveld hoe zij dat doen. Dat leverde interessante tips en inzichten op.

Benito Beekhoven, Hoofd BHV / Preventiemedewerker at Goglio North Europe B.V., bevindt zich in de luxe positie dat werknemers zichzelf aanmelden. “Er is altijd voldoende animo dus motiveren om BHV'er te worden hoeft niet.” Ook Lilian Kelly, Instructeur en coördinator BHV at Stichting Land van Horne, hoeft nooit BHV’ers te werven. “Bij ons worden ze gewoon aangewezen. Enthousiasme ontstaat daarna!”

Ronald Vink, directeur/eigenaar bij Kompas Academy, vindt dat motivatie uit de BHV’er zelf moet komen. “Vroeger moest ik van de baas, maar dat werkt niet meer. Wat je nu eigenlijk moet zeggen is: je hebt zelf een opa, je hebt zelf een kind, daar kun je BHV-kennis ook voor gebruiken.” Ook kennismakelaar Fokko Mellema adviseert om BHV-kennis en vaardigheden te koppelen aan veiligheid en hulpverlening in de privésituatie. “Onder het mom: wat je op je werk leert, daar kun je ook privé wat mee.” Victor Zuidema projectleider Kennisplatform Goede BHV Praktijken en senior consultant bij VeiligheidNL denkt in dezelfde richting: “Je moet mensen eerst warm en enthousiast maken voor veiligheid, bijvoorbeeld door te laten zien dat veiligheid zowel op het werk als privé relevant is.” Jos Kooijman, veiligheidskundig Adviseur & Instructeur, stelt eenvoudig de vraag: ‘Wat wilt u dat er gebeurt als u iets overkomt?’ “Dan krijg je natuurlijk het antwoord dat ze geholpen willen worden. Dat is nou juist waarvoor we het doen!” Steven Schutte, Facilitair Adviseur bij gemeente Doetinchem, benoemt het nut van de BHV ook graag expliciet. “Zeker als overheidsinstelling met een publieke functie is BHV een must! En daarnaast ook erg zinvol in het dagelijkse leven!”

“Je moet mensen eerst warm en enthousiast maken voor veiligheid, bijvoorbeeld door te laten zien dat veiligheid zowel op het werk als privé relevant is.” - Victor Zuidema

Paul Feenstra, teamleider Kwaliteitsmanagement bij Oasen, stelt dat het belangrijk is het BHV-schap aantrekkelijk te maken. “Bij Oasen wordt BHV heel serieus opgenomen met veel jaarlijkse oefeningen. En BHV wordt ook leuk gemaakt door speciale oefeningen op een locatie ergens in Nederland, en natuurlijk naast de vergoeding het jaarlijkse BHV-uitje.”

BHV-organisatieadviseur Marieka Baars benadrukt dat het belangrijk is veiligheid en BHV zoveel mogelijk in het reguliere werkproces te verweven en zichtbaar te maken. “Dan wordt het niet als iets ‘extra’s’ gezien maar is het een vanzelfsprekend onderdeel van het werk.” Ton Minnaard, procesmanager/ veiligheidskundige bij BAM Infra Nederland, wijst in dezelfde richting: “Plan vaker BHV-trainingen en feedbackmomenten in dan één keer per jaar. Hierdoor blijft de BHV vers in het geheugen bij collega’s en leeft het meer in de organisatie.” Jan Busschers, Hoofd BHV Philips Healthcare, vindt dat de organisatie daarbij ook bestaande BHV’ers moet blijven motiveren. “Bijvoorbeeld door lesprogramma’s gevarieerd te houden.”

Arnoud Asbreuk, Coach bij Ansul BV geeft aan dat trainen binnen het bedrijf en in het zicht van potentiële BHV’ers goed werkt. “De scenario’s moeten dan wel zo realistisch mogelijk worden gemaakt door middel van rook/vlam-simulatoren, LOTUS slachtoffers en brandblussers. Laat vervolgens heel het bedrijf weten van de succesvolle training via intranet.”

Het is verre van wetenschap, maar voorop staat dat de BHV-organisatie gedragen moet worden door het management, vindt Peter Schut AlFireE CPP, partner bij Octaaf Adviesgroep BV. Daarnaast geeft hij aan dat het juiste profiel van de veiligheidskundige ook heel belangrijk is. “Dit merk ik over het algemeen: Veiligheid binnen onze branche is vaak 80% inhoud en 20% communicatie wat betreft competentieprofiel. Dit moet je omdraaien naar 80% communicatie en 20% inhoud. Want als je het niet kan verkopen, dan komt er geen klap van terecht.” Raphaël Gallis, adviseur (brand)veiligheid, vindt zelfs dat de directeur het beste BHV'ers kan recruteren. “Die heeft autoriteit en moet zeggen waarom hij het belangrijk vindt en waarom.” Ronald Vink, eigenaar van Kompas Academy benoemt goede faciliteiten als basisvoorwaarde. “Mensen naar een cursus of realistische training sturen is één, maar je moet ook zorgen voor de juiste materialen en spullen om mee te werken.” Jaap Engel is het daar helemaal mee eens. “Mensen zijn vaak bang een verantwoordelijkheid te krijgen die ze niet kunnen dragen. Ze moeten het gevoel krijgen dat het veilig is dat ze dit doen. En geef ze waardering. Ook dit vereist steun van de leiding.”

“Veiligheid binnen onze branche is vaak 80% inhoud en 20% communicatie wat betreft competentieprofiel. Dit moet je omdraaien naar 80% communicatie en 20% inhoud. Want als je het niet kan verkopen, dan komt er geen klap van terecht.” - Peter Schut

Niels Ketting, ploegleider BHV, wijst erop dat de werving het probleem zou moeten zijn van de directie, in plaats van uitsluitend die van het hoofd BHV: “Het is een bedrijfsprobleem!” Hij geeft enkele concrete wervingstips. “Ik heb geïnventariseerd hoeveel mensen een afdeling in het pand heeft en hoe goed ze in de BHV vertegenwoordigd zijn. Ik heb de afdelingshoofden met weinig BHV’ers erop aangesproken BHV’ers te leveren. Maar de beste methode is om BHV’ers zelf te laten aangeven hoe leuk BHV is. Binnen ons bedrijf is het dan ook leuk om BHV’er te zijn!”

Kortom, er zijn veel manieren om nieuwe BHV’ers te werven: zowel direct als indirect. Een bedrijfscultuur waarin ook de directie veiligheid serieus neemt, is van groot belang. Daarnaast moet de werknemer intrinsiek gemotiveerd worden. Laat daarom zien hoe ze BHV-kennis ook in een thuissituatie kunnen toepassen. Zorg dat BHV een onderdeel wordt van het normale bedrijfsproces en laat iedereen zien dat je als bedrijf actief bezig bent met de BHV.

Wil je BHV zichtbaarder maken in jouw organisatie? Wij hebben BHV-posters voor je die je zo op kunt hangen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om de BHV-posters in hoge resolutie en blogs zoals deze te ontvangen.

27 nov 2017
Hoe introduceer je een veiligheidscultuur binnen je organisatie?

Wij leven in een informatietijdperk en een overvloed aan informatie leidt al snel tot een schaarste in aandacht. Ook de manier waarop we leren en informatie consumeren verschilt steeds meer.

Uit een onderzoek afgenomen door Microsoft blijkt dat de gemiddelde aandachtsspanne van 12 seconden in 2000 naar 8 seconden in 2015 is gedaald. Ter vergelijking, de gemiddelde aandachtsspanne van een goudvis is 9 seconden.

Dit heeft natuurlijk ook invloed met betrekking tot het volgen van scholing en cursussen. Het volgen van theoretische lessen waarbij je 3 uur lang naar één persoon moet luisteren is niet meer van deze tijd.

Hoe kunnen we nu op deze trend inspelen?

Gebruik het 70:20:10 leermodel. Dit model bestaat al een hele tijd maar is nog steeds super waardevol, zeker in de veiligheidsbranche.

Het snappen van het 70:20:10 model zorgt ervoor dat veiligheid op de werkvloer een relevant onderwerp blijft. In de praktijk zorgt deze methode voor een meer interactieve reactie op je training. Dit in tegenstelling tot een oefening waar gewoon maar vragen worden ingevuld.

Het idee achter de 70:20:10 methode is:

 • 70% van wat je leert komt voort uit eigen persoonlijke werk- of algemene levenservaring.
 • 20% van alles wat je leert komt voort uit interactie die je hebt met anderen, de feedback die je krijgt of het observeren.
 • 10% van alles wat je leert komt voort uit formele trainingen en cursussen.
 • Zeker wanneer er naar de veiligheid wordt gekeken is dit een interessant uitgangspunt. Het model geeft aan dat theorie zeker een belangrijk gedeelte is van het leerproces. De theorie is echter wel maar een heel klein deel van het grotere geheel.

  Om ervoor te zorgen dat werknemers relevante gezondheids- en veiligheids vaardigheden beter begrijpen en goedkeuren, probeer dan betere leermogelijkheden op het werk te faciliteren, waarbij werknemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Een paar ideeën zouden kunnen zijn:

 • Stimuleer oudere werknemers om een actieve rol te spelen bij het trainen van de jongere, zelfs als ze niet denken dat het hun taak is.
 • Kijk of je kunt bouwen op de sociale aspecten van je werkplek. Sta werknemers toe om impliciet te leren door middel van informele en ongestructureerde gesprekken.
 • Houd snelle, regelmatige vergaderingen om na te denken over recente werkzaamheden om risico's of gevaren te identificeren, zodat ze daarvan kunnen leren.
 • Stimuleer oudere en meer ervaren medewerkers om relevante gezondheids- en veiligheids verhalen en -ervaringen te delen.
 • Dit zijn maar een aantal tips over wat je kan doen om het leerproces te verbeteren. Het gaat allemaal om communicatie, observatie en ervaring. Denk eraan, met een gemiddelde aandachtsspanne van 8 seconden zul je met alleen theorie niet ver komen. Probeer collega's aan te moedigen om hun ervaringen te delen en advies te geven, en je zult enorme verbeteringen zien in de acceptatie van je veiligheidspraktijken en -procedures!

  Hebben jullie nog tips voor bespreekbaar maken van de veiligheid op de werkvloer? Laat het vooral hier in een commentaar achter!

  7 jul 2017
  Is flexwerken ook een probleem voor uw BHV organisatie?

  Flexwerken is de afgelopen jaren steeds meer vanzelfsprekend geworden. Vaak verwachten werknemers dat er flexibel omgegaan kan worden met werktijden en dat minstens één keer thuis werken geen probleem is. De techniek van vandaag maakt dit ook allemaal mogelijk: het werken in de cloud, laptops en smartphones zorgen ervoor dat je letterlijk overal kan werken. Dit is natuurlijk geweldig! Of niet?

  In mijn rol binnen Safeguard spreek ik veel mensen die verantwoordelijk zijn voor de BHV binnen hun organisatie. Bijna iedereen geeft aan dat sinds de introductie van het flexwerken het een stuk moeilijker geworden is om toezicht te houden over de aanwezigheid van BHV’ers. Vroeger kon men ervan uitgaan dat er op elke afdeling een verantwoordelijke BHV’er aanwezig was tussen 9 en 5, maar nu blijkt dat ook BHV’ers flexwerken, is dit niet meer het geval. Dit verhoogt de risico’s en daarmee de druk op de Hoofd BHV’er. Gedeelde agenda’s, WhatsApp groepen, intekenlijsten en aanwezigheidsborden worden momenteel ingezet om grip te krijgen op de aanwezigheid van de BHV, maar bijna alle oplossingen voldoen niet aan de wensen en zijn erg fout gevoelig omdat ze vergeten worden.

  Een moderne BHV app, zoals Safeguard, stelt u in staat om direct te zien wie er aanwezig zijn maar ook om een data-set op basis van aanwezigheid op te bouwen. Met deze data kan onder-en overbezetting gesignaleerd worden zodat men hierop kan anticiperen, bijvoorbeeld door extra BHV’ers in te roosteren, op te leiden of juist niet meer op te leiden. Het kost even tijd om data te verzamelen maar na een paar weken wordt al duidelijk wat de trends binnen een organisatie zijn. Uiteindelijk verlaagt dit de druk op de schouders van de Hoofd BHV’er, want vermoedens kunnen nu worden onderbouwd met keiharde feiten om vervolgens voorgelegd te worden aan het management.

  Naast de aanwezigheid data heeft men ook inzicht in welke BHV’ers meldingen accepteren of juist weigeren. BHV’ers die structureel hun meldingen weigeren kunnen nu aangesproken worden op hun gedrag.

  Wilt u na het lezen van deze blog ook inzicht krijgen in het aanwezigheids profiel van uw BHV organisatie, probeer dan nu Safeguard gratis 14 dagen uit. Vindt u het daarna niks, geen probleem! U kunt de uw bezettingsgraad van uw BHV organisatie gewoon downloaden en bewaren 🙂

  Ga naar https://safeguard-app.com/start-met-safeguard/ en start direct met het inzicht krijgen van de aanwezigheid van uw BHV’ers

  20 apr 2017
  Oproep app of Pager?

   Innovatie in veiligheid of blijven bij het vertrouwde.

  Met deze blog willen wij vanuit onze rol als app-ontwikkelaar inzicht geven in de voor en nadelen van een app waarmee medewerkers opgeroepen kunnen worden ten opzichte van de conventionele pager systemen.

  Pager

  De pager maakte zijn debuut in New York in 1950, werd gebruikt door artsen, woog 200 gram en kostte $12 per maand. Huidige pagers maken gebruik van een 'simulcast' systeem waarin de communicatie via meerdere kanalen verzonden wordt, zoals radio en telefoonnetwerken. Het verzenden van berichten is niet gratis, hiervoor dient een verzend vergunning afgesloten te worden. De huidige pager markt krimpt. In 2003 was deze in de US nog 6,2 miljard dollar in 2008 was dit 2,1 miljard dollar.

  De voordelen van een pager zijn onmiskenbaar; het is betrouwbaar, simpel en een zichtbaar statussymbool.

  De betrouwbaarheid is toe te schrijven aan de techniek waarvan de pager maakt bij het ontvangen van een boodschap; doordat de pager gebruik kan maken van meerdere netwerken komt de boodschap altijd aan. Het feit dat daar de afgelopen 67 jaar meerdere netwerken aan zijn toegevoegd onderschrijft deze constatering.

  Een pager is simpel, de ontvanger krijgt een korte boodschap met daarbij een niet te missen melding in de vorm van geluid. Deze melding stopt pas wanneer de gebruiker de boodschap gelezen heeft en deze heeft uitgezet. Een klein apparaat dat piept in geval van nood, met een knop om de melding af te handelen. Simpel en effectief.

  De pager is eigenlijk de voorloper van de mobiele telefoon. Het apparaat wordt bevestigd aan de riem en is ten alle tijden zichtbaar voor de andere medewerkers. Iemand met een pager zorgt voor je veiligheid in geval van nood en dat schept aanzien.

  Maar is een pager niet een beetje prehistorisch? Een dom, lelijk, onhandig en oud apparaatje dat aan je broek hangt (als je hem al niet vergeet.)

  Ok, het is niet aardig om een apparaat dat veel mensenlevens gered heeft dom, lelijk en onhandig te noemen. Er zit echter een kern van waarheid in de constatering. Een pager is een 'dom' apparaat, het kan namelijk alleen ontvangen, omdat er in de hardware alleen een ontvanger module zit.

  Een pager draait zoals elk elektrisch apparaat op batterijen. Deze moeten regelmatig opgeladen en soms vervangen worden. Naast je portemonnee, smartphone en sleutels heb je elke dag nog een apparaat mee te dragen. Een pager is nou ook niet echt het voorbeeld van een mooi product, maar smaken verschillen ;).

  Een pager is oud, 67 jaar. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar er schuilt meer in deze constatering dat nadelig is voor het gebruik van pagers. Door het krimpen van de pager markt is het minder interessant voor bedrijven om te investeren in de doorontwikkeling van de pager, waardoor de doorontwikkeling uiteindelijk stopt. Het onderhouden van dergelijke systemen zal uiteindelijk een nichè worden, en een kenmerk van een nichè markt is vaak dat het specialistisch en dus duur is. Op den duur zal het beheren van een pager systeem dus onveiliger worden dan overstappen op een moderner systeem.

  Het alternatief: de app.

  De smartphone apps deden hun intrede na de lancering van de eerste iPhone in 2008. Apps zijn te downloaden uit de Appstore en Google Playstore en kunnen geïnstalleerd worden op een smartphone. Sommige apps zijn gratis en sommige apps moet voor betaald worden. Volgens een artikel van The Entrepreneur verwacht men in 2017 een omzet van 77 miljard dollar uit alleen al de Appstores, dus exclusief de omzet die gegenereerd wordt door maatwerk apps te maken voor de B2B markt.

  Het is wel veilig te concluderen dat deze markt nog altijd groeit en aantrekkelijk is voor jonge, talentvolle programmeurs en ontwerpers om deel van uit te maken.

  Tegenwoordig lijkt het alsof er voor alles een app is. Dat is ook zo, alleen niet alle apps zijn even goed ontworpen en ontwikkeld.

  Er zijn nogal wat voordelen van een oproep app ten opzichte van een pager zoals; bestaande hardware, slim, sexy en potentieel.

  Een app kan geïnstalleerd worden op een smartphone en kan fungeren naast andere apps. Het neemt een klein beetje gebruik van de opslagruimte van de smartphone (paar MB) en communiceert met een centrale server via het datanetwerk. Huidige smartphones zijn uitgerust met GPS-modules, data antennes, vibratie modules, speakers en camera's. Een oproep app kan door middel van slim geschreven software hier allemaal gebruik van maken.

  Met een app is het mogelijk om te communiceren tussen bepaalde systemen. Apps kunnen data ontvangen maar zelf ook data versturen. Zo kan een server opvragen op welke locatie een app zich bevindt en kan de app antwoorden door deze locatie terug te sturen. Hetzelfde geldt voor een melding: een app kan een melding ontvangen (ook door stil modus), reageren met accepteren of weigeren maar ook zelf een melding maken.

  Tegenwoordig lijkt het alsof er voor alles een app is. Dat is ook zo, alleen niet alle apps zijn even goed ontworpen en ontwikkeld.

  Het potentieel van apps neemt enorm toe, de markt groeit en opleidingen die gericht zijn op app ontwikkeling springen als paddestoelen uit de grond. Telefoons worden alsmaar sneller en bevatten steeds slimmere onderdelen. Het ontwikkelen en onderhouden van apps wordt naarmate het aanbod groeit dus ook steeds goedkoper.

  Soms word ik wel moe van weer een app. Waarom moet ik een app gebruiken? Dat kost toch batterijduur, data en pleegt inbreuk op mijn privacy?

  Ja, oproep apps kosten batterijduur en wanneer deze gebruik maken van GPS dan kost het nog meer batterijduur. Een goed ontwikkelde app zorgt ervoor dat dit batterijverbruik minimaal is. Daarnaast is verbruik relatief, een percentage van het totaal; een nieuwe telefoon zoals bijvoorbeeld een iPhone 7 of vergelijkbaar heeft een veel langere batterijduur dan een iPhone 4S. Op een nieuwe smartphone zal een oproep app dus veel minder batterij percentage in beslag nemen. Aan de andere kant, wie is er nu niet gewend om zijn telefoon aan het einde van de dag op te laden?

  Oproep apps communiceren aan de hand van data, het ontvangen en versturen van meldingen staat gelijk aan het verbruik van het ontvangen en versturen van een Whatsapp bericht. Het doorgeven van de locatie van de telefoon aan de server gebeurt in intervallen en is te verwaarlozen.

  De betrouwbaarheid van het aankomen van de push meldingen wordt vaak ook gezien als breekpunt. Dit is niet helemaal terecht, want net als een pager kan een smartphone gebruik maken van meerdere netwerken. GPRS, 3G, 4G en Wifi zorgen ervoor dat een push melding aankomt, daarnaast kan er altijd nog een SMS verzonden worden mocht dit niet lukken.

  Aan de andere kant, wie is er nu niet gewend om zijn telefoon aan het einde van de dag op te laden?

  Dan het meest heikele punt, misschien wel van de eeuw: privacy. Het is waar, sommige apps kunnen je locatie altijd en overal bijhouden en ze kunnen je ook altijd en overal een push melding sturen, heel vervelend. Gelukkig bestaan er hiervoor gebruiksvoorwaarden. In deze voorwaarden wordt omschreven wat een ontwikkelaar of beheerder wel en niet mag gebruiken voor zijn bedrijfsvoering. Veel oproep apps maken gebruik van 'Geofencing'. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat apps enkel locaties versturen wanneer ze binnen een afgebakend gebied komen en ook alleen daar push meldingen kunnen ontvangen. Dit in combinatie met goede gebruiksvoorwaarden zorgen ervoor dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over privacy.

  Conclusie

  Het is 2017, we hebben apps voor bankieren, tv kijken en navigatie, onze auto’s rijden straks allemaal autonoom en doofstomme mensen communiceren aan de hand van tablets. Waarom moeten we een los apparaat dat er ook nog eens esthetisch niet uitziet vastbinden aan onze riem om alleen een melding op te ontvangen?

  Er heerst een angst om over te stappen op nieuwe systemen, deze angst wordt gevoed door onwetendheid over de materie. Het is daarom de taak aan de leveranciers van oproep apps om transparant te zijn en goed uit te leggen hoe hun producten werken.

  Voor mij is het duidelijk, het wordt te duur om oude systemen als pagers te behouden. Dit zorgt voor onveilige situaties en dus moeten we over op een beter alternatief; de app.


  In 2015 ontwikkelden wij, in samenwerking met onder andere het Amphia Ziekenhuis te Breda, Safeguard. Met deze app voorzien wij organisaties van een communicatiemiddel tijdens ongevallen. Op dit moment verkopen wij Safeguard als dienst met het doel om dé veiligheidsoplossing te worden in Nederland en daarbuiten.